tisdag 3 februari 2009

EftermiddagNej, jag hann inte idag. Till gitarren.
Det är ju så mycket hela tiden.
Fast det i själva verket inte är så mycket alls.
Så rinner tiden.
Köpte i alla fall några böcker.
Verkligen en påse blandat.
Gav kaffet på Mellqvists Kaffebar en ny chans.
Som den inte tog.
Skitkaffe!
Och fortfarande russin i brödet.
Johan, öppna ett nytt ställe nu så vi har nånstans att gå!
Nånstans där man kan mötas på riktigt.
Där kaffet smakar kaffe och det inte står så mycket krafs på disken.
Onyttiga toasts behövs!
Men ljuset förlåter ändå det mesta.
Den här blå timmen där det rosa liksom skriver löften.

18 kommentarer:

Anonym sa...

På stridsstigen idag?
/Krys

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Böcker är alltid kul - man blir onekligen lite nyfiken på vad som döljer sig i påsen. Själv läser jag John Updike som ju tyvärr lämnade jordelivet i förra veckan. Hans böcker om Rabbit är fantastiska.

Och på tal om bloggprisutdelningar noterade jag att till och med Siewert Öholm börjat blogga. Vad tippar ni; nästa års bloggpristagare?

Kerstin-Maria sa...

Hej igen!
-Nämen, blev det ingen gitarr idag heller??
-Och jag som har väntat och hoppats på bildbevis & allt:(
Visst, Du lovade ju bara att "bildbevis kommer så småningom"; samtidigt som Du berättade att gitarren var "inlagd för observation";)

OK,det är väl bara att vänta ytterligare några dagar!
-Tiden rinner ju ofta iväg,som sagt var...Det är sällan man hinner med allt som man har tänkt sej:(
-Känner igen mej alltför väl!

-Hoppas Du hittade några bra böcker i alla fall?
Men snälla; lova att hämta gitarren GANSKA snart i alla fall;) Den är ju smått legendarisk redan!
-Hoppas jag hinner följa bloggen någorlunda nu;)

-Ha det så gott,vi hörs!
Kram../Kerstin-Maria.

Anonym sa...

Niklas vill du dricka gott kaffe kom till halmstad,fribergs konditori är stans bästa fik, härlig miljö goda mackor smarriga kakor.nästa gång du är här prova!

Comvidare sa...

Någon pratade om dig, och sen en annan. Då väcks nyfikenhet.

Nu finns du på min blogglista. För att jag gillade dina trimmade meningar och ärligheten mellan raderna.

Jonas sa...

Om det handlar om en rödgul Rickenbacker så får det gärna ta lite tid. Det är ju inte vilken gitarr som helst liksom. Tar det tid, blir det också bra... Oftast

Gisan sa...

Bokkassar är alltför underbara att bära hem. //Gisan

x sa...

Otroligt nedsättande kommentar om ett Stockholms bästa kaffebarer. Som serverar riktigt bra espresso och bröd från ett av stans absolut bästa stenugnsbagerier. Att du uttrycker dig svepande tycker jag är nonchalant. Låt vara att du inte gillar kaffet där. Det säger ingenting om kvalitén på den här hårt arbetande kaffebaren. En gnutta ödmjukhet när du uttalar dig om andra människors slit!
Mvh
Bosse Lindquist
Sveriges Radios dokumentärredaktion

Niklas Strömstedt sa...

Kära Bosse!
Jag säger absolut inget om människorna som arbetar på Kaffebar. De är helt säkert alldeles utmärkta personer som gör sitt jobb med stor bravur.

Jag kan hålla med om att det var ett något raljant inlägg men om man har en gnutta humor - och känner till Kaffebar och dess historia och de människor som nästan alltid brukade börja sin dag där - kanske man förstår lite bättre.

Drack för övrigt en dubbel espresso på Mellqvist senast igår.
Den var inte god!

Trevlig helg!

x sa...

Kära Niklas,
Det väsentliga är inte vilka människor som hängde på Kaffebar, innan det blev Mellqvists. Det väsentliga är att du dömer ut ett av Stockholms bästa och mest kärleksfullt tillagade kaffen som skitkaffe. Det verkar som att du inte känner igen en god espresso när den pressats fram enligt konstens regler. Jag kan bara hoppas att dina läsare inser dina smaklökars begränsningar - annars risker de missa något riktigt gott. Men nostalgi kan naturligtvis förblinda den bäste.
Med varma och goda hälsningar,
Bosse

Niklas Strömstedt sa...

Bäste Bosse!
Det fantastiska med just smak är ju att den just är subjektiv. JAG tycker inte om espresson på Mellqvists - jag upplever den alltför salt och ofta för kall. Alltså går jag mycket hellre över gatan till den lilla delikatessbutiken mittemot ICA. För där serveras en brygd som, i mitt tycke, är fullständigt överlägsen det kattpiss som du har din fulla rätt att kalla ett av Stockholms bästa kaffen.
Se där - smaken är olika och kan liksom aldrig ifrågasättas. Och det handlar inte om begränsningar i smaklökarna.

Sen håller jag inte alls med om att det inte spelar någon roll vilka människor man väljer att starta sin dag tillsammans med.
Jag saknar Kaffebar som det var förr.
Stället var nämligen så mycket bättre då.
Tycker jag!
Tra la la!

Allt gott! (utom kaffet dårå...)
Niklas

Anonym sa...

Jag håller med dig fullständigt Niklas! Det var bättre förr. På Nacka Skoglunds tid. Då pjoskades det inte med något jävla vedugnsgräddat surdegsbröd. Då dansade de inplastade Skogaholmsskivorna på grillen. Då var kaffet skållhett och simmigt som välling och kallades café au lait. Då var kanelbullarna lika härligt degiga som 7Elevens bake off-dito. Då var kaffet inte färskrostat utan torrt och svart. Då hade Johan en TV-skärm där man kunde snacka senaste V-femman på Valla. Men det var då det. Innan yuppiesarna tog över på Söder och allt blev så jävla ekologiskt. Fyfan. Och nu ska Oldsberg sluta också. Vad ska hända med allt? Det går utför. Fast, vissa saker blir bättre. Speciellt för oss som är lite fega. Istället för att harkla oss vid bardisken och påpeka att vi tycker att kaffet är för salt och för kallt, kan vi gå hem och blogga om det istället och racka ner på dom där överambitiösa kaffemånglarna bakom deras ryggar. Ha!
/Jonas Malmborg

Niklas Strömstedt sa...

Oj en sån öm tå jag tydligen hoppat på.
Verkar som om en stor del av journalistkåren sitter hemma och tar mitt klagande på kaffet som personliga förolämpningar.
Lite roligt faktiskt.

Påtår va...?

/N

Anonym sa...

Tycker du att kaffet är kallt när det serveras kan du helt enkelt be baristorna att förvärma koppen.
Att arbeta med färska kaffebönor innebär ofta att syrligheten och saltan är högre eftersom de inte luftats i månader som stora grossister gör. Därför kan korta espressos vara att föredra.
Är du fortfarande inte nöjd med ditt kaffe är jag säker på att du blir kompenserad för det. Om! du säger till och ger baristorna en ärlig chans.

Flera av Baristorna på Mellquist är prisvinnare när det kommer till att brygga kaffe, rostaren kom 4:a i Vm och ägarna är otroligt måna om gästen. Även de prisvinnare för sin kaffebar på Rörstrandsgatan.

Så tack Jonas Malmberg för att du slår huvudet på spiken så fint och säger det som man sålänge velat ha sagt när man sitter i baren och vresiga gäster kommer in och ber om en cappucino med skumlock och klagar över en prishöjning på 5 spänn, trots att de då får ekologiskt kaffe serverat av en utbildad barista som gjort koppen med kärlek. För så är det, många som jobbar inom kaffebranschen ser det som ett yrke och inte som ett sätt att skaffa hyrespengar...

Johan den driftiga karln drev kaffebar i 8 år utan riktig semester... han kanske blev sliten till slut?
Han bestämde sig i vilket fall för att sälja... Till Erik och Patrik. Jag är säker på att han fick bud från andra men ville väl inte att lokalen skulle gå till spillo kanske. Så du kanske ska lita på hans beslut eftersom du nu inte litar på de nya ägarna. Och ge dem lite ära istället för att se dem som männen som tog ifrån dig ditt frukostställe... för det Niklas, gjorde Johan.

/N

Niklas Strömstedt sa...

Jag är helt säker på att de som köpte Kaffebar och numera driver stället är alldeles utmärkta personer och att personalen är mycket välutbildad och prisbelönt. Så - ingen skugga över dem. Grattis grattis!

Jag undrar bara stilla - är det ok att min kaffesmak inte överensstämmer med deras?
Och är det provocerande att jag saknar den morgonstämningen som ofta rådde på stället innan ägarbytet? Och är det konstigt att jag tycker att det är lite trist att gå miste om många av de människor som brukade börja dagen där?
Och borde jag kanske spärras in för att jag inte gillar russin i bröd?

Det är med all säkerhet många som tycker att det är trevligt och stämningsfullt på Mellqvists och som inte kan tänka sig ett bättre fik. Toppen för dem och jag unnar både dem och personalen glädje, lycka och mys.

Och ja - jag är medveten om att det är Johans fel. Som jag skällt på honom...

Trevlig helg!

Anonym sa...

Niklas jag förstår dig fullständigt.
Och om Kaffebar numera är fullt av den sortens kaffepoliser som kommenterat det här inlägget...ja då är bara det ett skäl att söka sig någon annanstans.

/Ola G

x sa...

Intressant att bli kallad för polis... Vad som kritiserats är svepande omdömen utan täckning. Och brist på respekt för kunniga ochhårt arbetande människor.
Mvh
Bosse Lindquist