fredag 13 februari 2009

Vän i viken?På måndag börjar rättegången mot grundarna av The Pirate Bay.
Intressant på många sätt.
Och långt ifrån säkert att de åtalade överhuvudtaget kommer att dyka upp.
Nils Hansson skrev i DN igår bland annat:
"I ena ringhörnan står den samlade nöjesbranschen, med amerikanskt businesskapital i ryggen. I den andra några grabbar som knappt har några tillgångar alls, typiska representanter för den nördkultur som växte fram när internet var ungt och de som häckade där förenades kring idén om att all information skulle vara fri för alla."

Det talas dock väldigt tyst om att TPB drivs kommersiellt. Att annonserna liksom inte bara ger kaffepengar.
Ett av de bevis som åklagaren har åberopat tyder på att personerna bakom TPB har byggt upp verksamheten med syfte att generera betydande intäkter. Bevismaterialet innehåller bl.a. ett påskrivet avtal där de åtalade gör upp om uppdelningen av annonsintäkterna och material rörande bankkonton i skatteparadis.

Idealister? Knappt några tillgångar? Nördar?
Knappast!

20 kommentarer:

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonas sa...

Carl Lundström, en av dem är arvtagare "Knäckebröd"
http://www.metro.se/se/article/2009/02/11/08/2228-45/index.xml
Tror inte det är särskilt mycket idealism i detta.

Tor sa...

Och långt ifrån säkert att de åtalade överhuvudtaget kommer att dyka upp."

Pirate Bay-killarna skulle alltså klaga på rättegångssalens storlek och att det krävs mer transparens och tillgänglighet för allmänheten för att garantera att rättegången är rättvis och sedan... inte komma??? Eh. Knappast.

Det har figurerat uppgifter som talar både för och emot att annonsintäkterna går tillbaka till killarna. Vi får nog vänta och se helt enkelt. Själv skulle jag tippa på att även om de fälls för medhjälp i en lägre instans att de frias i en högre, men att pengaflödena någonstans kommer att ställa till något slags problem för dem.

nitanpyssel sa...

Det är kanske inte rätt mot artister som sliter hårt med sina sånger, att få de fildelade på detta sätt men vilken spridning av musiken. Jag har inte den tekniska kunskapen att göra detta med fildelning, men jag följer utvecklingen och konstaterar att det är en kamp. Ha det gott !:)

Annica sa...

Fast det finns en baksida på debatten tycker jag - när väninnan från Nyköping (och som jag besöker) frågade vad jag ville göra idag när solen dånar från en klarblå himmel och man egentligen bara vill ut och lapa sol- så la jag lite försiktigt till "och så skulle jag också vilja gå ner på stan och köpa James Taylors nya CD Covers". Nu blir jag varse att i Nyköping kan man knappt köpa skivor längre.
Jag gissar att om skivor inte finns tillgängliga att köpa så inbjuder detta till att människor som egentligen inte är "nedladdningstypen" faktiskt laddar ner. Själv får jag vänta tills dess jag är åter i Stockholm i morgon att inhandla James Taylors nya CD :( Till er alla - ha en fortsatt bra helg! kram Annica

Piraten sa...

Detta är ju samma gamla gnäll från skivbranschen som när kassettbanden kom, Skivbolagen är nog världens värsta bakåtsträvare.
Det går inte att vrida klockan tillbaka.
Personligen älskar jag TPB då jag upptäckt artister och filmer jag aldrig skulle ha hittat annars.
Och visst ska artister ha betalt för sina verk men skivbolagen ska fan inte ha en krona.
Ut och spela Niklas och sälj dina låtar själv på din webbsida så ska du se att du får betalt för det du gör!!

ullisen sa...

Vilket intressant och faktiskt rätt objektivt inlägg Niklas. Själv försöker jag att inte reta mig på lögnhalsarna i piratviken. För det jag blir mest arg på att dom försöker framstå som några jämrans idealister och godhjärtade medmänniskor som tillhandahåller medel helt utan egen vinning. Så. Jag håller faktisk inte med. Nördar? Ja!

ullisen sa...

Kan (tyvärr) inte låta bli att kommentera en undring till Piraten:

Så du tycker inte att den som investerar ska få lov att tjäna några pengar? Och hur tror du då att några unga artister än de med ärvt/vunnet/stulet kapital ska få möjlighet att sälja sina skivor? Några lågkvalitativa källarinspelningar lär knappast sälja platina ens i din värld?

PS. Hoppas du har överseende med att jag debatterar på din blogg/bekostnad!

Mattias sa...

Bäste Niklas. Upphovsrättsfrågan är inte oväsentlig. Upphovsrättens omfattning kan diskuteras, men den är inte desto mindre av stor vikt, såväl för kulturskaparna som för dess konsumenter.
Och kampen mot barnpornografi! Än viktigare, törs jag påstå.
MEN... Vi får inte rucka på grundläggande rättsprinciper! Vi får inte införa omvänd bevisbörda, vi får inte ge privatpersoner polismyndighet och vi får inte börja utdela oproportionerliga straff.
Upphovsrättsfrågan är i all sin vikt underordnad dessa aspekter. IPRED är en lek med elden! Vi kommer inom kort att sitta fast i ett samhälle där varje steg är övervakat och där den omvända bevisbördans princip gäller - om vi inte kraftfullt motverkar IPRED, FRA och liknande lagar.
Vet du vem som kommer att ha den övervakande makten imorgon dag? Vet du ens vem som har den idag?
Ser du, som tycks vara en intelligent och tänkande människa, inte dessa hot? Eller HUR ser du på dem?
Mycket tacksam för svar.

Mattias sa...

Kanske värt att säga: jag lever själv på upphovsrättsskyddat material, om än inte - i dagsläget - så lättkopierat och -spritt som ditt. Och: jag fildelar i mycket begränsad utsträckning. Som du själv gjorde tills nyligen.
IPRED är inte i första hand en fildelarfråga, utan en fråga om att låta rättssamhällets grundstenar ligga kvar där de med stor möda har blivit ditlagda.

Mattias sa...

Inget svar än... Du kanske tänker.

Låt mig dra en jämförelse: vi låter varken Icahandlare eller kycklingproducenter privatspana på misstänkta djurskyddsaktivister.

Varför ska just bok- och musikförlag ha den rätten?

Mattias sa...

Nu är de dömda.
Och du är nöjd? EU-byråkraterna lägger strypsnaran om internet och försöker att förvandla den till en betal-tv-kanal, ett envägsmedia som alla hittills existerande.
Och du är nöjd?
Bara Niklas Strömstedt får sina pengar...
Du lär vakna den dagen du buas ut på någon av dina konserter. Inte för din musik, utan för att du lierat dig med rättsväsendets och yttrandefrihetens dödgrävare.
Din upphovsrätt är inte ett vitten värt om inte yttrandefriheten först är garanterad.

Mattias sa...

Det var ett korkat inlägg, närmast hotfullt. Jag ber om ursäkt för det.
Två värden är hotad, från varsitt håll: yttrandefriheten (nämligen av dem som vill införa rigorös kontroll av internet) och upphovsrätten (av nätpirater).
Det är svårt att jämka.
Men för mig är det ingen tvekan om vilken fråga som äger störst tyngd. Demokratins fundament är viktigare än ekonomiska intressen. Därmed inte sagt att upphovsrätten inte skulle vara en angelägen fråga - jag lever själv på att ta fram skyddat material.

Mattias sa...

Och du tiger...

Anonym sa...

Har du tillåtelse att använda Jan Lööfs bild här?

Niklas Strömstedt sa...

Kära Anonym!
Inte för att jag förstår vad du har med den saken att göra, Men för att stilla din, av allt att döma, svårartade nyfikenhet kan jag upplysa dig om att det har jag.

Mattias sa...

Om man så mycket som anar att ett upphovsrättsbrott är begånget så har man all rätt i världen att rota, är det inte så, Niklas? Den personliga integriteten väger lätt jämfört med behovet av att stävja denna rysliga kriminalitet, är det inte så, Niklas?

Niklas Strömstedt sa...

Visst är det så. Förutsatt att du är upphovsman eller ombud för denne. Att jag ifrågasätter någon som kallar sig "Anonym" är däremot inte så konstigt.

Niklas Strömstedt sa...

Mattias!
Jag retas lite med dig och på ett rättshaveristiskt sätt sväljer du genast hela betet. Jaja.
Men det blir ingen debatt på den här bloggen. Jag får hänvisa till andra ställen.

Ha en fin vår!
N

Mattias sa...

Du svarade på min senaste kommentar men glömde bort att lägga upp den.
Rättshaveristiskt sätt? Din tolkning. Säger minst lika mycket om dig som om mig.