måndag 8 december 2008

Jag har bott vid en landsväg...Vellinge kommun...vad är det som gör att de är så rädda där? Så rädda att de inte ens orkar tänka tanken att ens undersöka möjligheten att ens ta emot två flyktingbarn. Eventuellt tre. Flykting. Barn. Utan föräldrar.
Såg den där kd-politikern i debatt. Han som blivit hotat bara för att han hade fräckheten att ställa frågan till de andra kommungubbarna i Vellinge. Det moderata kommunalrådet var också där i studion. Som en tragisk påminnelse om hur inskränkta, trångsynta och oempatiska människor kan vara. Också.
Fredrik Reinfeldt satt nog - om han såg programmet - hemma och skämdes över att ett kommunalråd som lånat hans parti satt och bräckte även en sån mörkerman som Jimmy Åkesson i konsten att vilja bevara Sverige svenskt.

Vad är det med Skåne egentligen? Som är så vackert. Som är det landskap som borde kunna odla fram de mest mänskliga människor. Jag känner hur många underbara och ljuvliga skåningar som helst men ändå är det just där som de mest skrämmande yttringarna också breder ut sig. Under stenar och bakom träd. Innanför stänga fönster och låsta fördomar.
Minns ni Sjöbo?
För sådär femton år sen skulle TV-laget möta Sjöbo IF i en jippomatch. Jag brukade alltid vara med och spela men just den här gången bestämde vi gemensamt i laget att vi på något sätt skulle protestera mot Sven-Olle Olsson som var kommunalråd där. Han hade, efter att han blivit utesluten ur Centerpartiet, bildat Sjöbopartiet som var starkt främlingsfientligt. Bengt Bedrup föreslog att jag skulle stanna hemma och säga att jag vägrade spela i Sjöbo. Istället skulle jag som ersättare skicka Tv-Thabo Motsieloa.
Vi gjorde så. Det blev bra artiklar i tidningarna och budskapet gick fram både till Sven-Olle och många av de andra som sympatiserade med hans omoderna och omänskliga åsikter.

Thabo fick en och annan spottloska efter sig men klarade sig på det hela taget helskinnad därifrån. Bedrup som var speaker talade mellan fotbollstermerna om mänskliga rättigheter och de andra i laget gjorde också vad de kunde för att sprida lite ljus.
Vi var alla mycket nöjda med operationen. 
Dessutom fick jag en massa brev. Från Sjöbo. Vuxna människor som suttit hemma och klippt och klistrat bilder av mig och ritat blod med röda pennor på mitt huvud. Sen hade de skrivit att jag skulle utrotas och att jag aldrig mer var välkommen till Sjöbo. Logiken i det där sista har jag fortfarande inte riktigt förstått.
Fjorton brev. Från fjorton olika personer.

Det var sådär femton år sen alltså. Förra hösten var jag i Sjöbo flera gånger. Ingen människa var ovänlig. Tvärtom. 
På Gästis har de dessutom en helt fantastisk Äggakaga.
Kanske har vinden vänt där nu.
Må den blåsa mot Vellinge!

13 kommentarer:

Imse/Zvammel sa...

Ja herregud, som om vi, ett modernt och rikt land, inte skulle kunna ta emot några flyktingbarn. När fattiga länder tar emot massor med flyktingar.

Anonym sa...

Okunskap, rädslor och en stor skopa inskränkthet. En av människans fulare sidor. I och med att jag är modigt anonym kastar jag ur mej mina fördomar: .... medel-IQ på sympatisörerna av det "sverigebevarande" partiet är nog ingen munter siffra...
Kram Ninni

f i f f i. sa...

Suck...
Skåningar är och förblir....skåningar.

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jonas sa...

Det är konstigt det där, att fördommar dyker upp oftast där de minst kan förväntas. Det finns människor i min omgivning som jag först hyst mycket repekt och till och med sett upp till, "lärda" till och med akademiker som borde ha en mer nyanserad syn som plötsligt kan börja prata i mycket obehagliga och rasisitska ordalag, jag blir lika tagen på sängen och innom mig förvånad varje gång. En av mina absolut bästa vänner som alltid ställt opp är assyrier, många jag känner kommer från Irak, Iran, och det som förut kallades Jugoslavien. För mig är detta en så främmande och skrämmande människosyn att jag blir mörkrädd. Även här i grannskapet finns som är mest "svenska" du kan tänka dig som visat sig vara ganska otäcka i sin människosyn. Och andra som bara bott i 14 - 15 år i Sverige som visat sig vara den jag kunnat lita mest på och aldrig skulle svika ettt löfte, som alltid skulle hjälpa mina barn och alltid funnits där om man behövt hjälp.

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristina sa...

Ja visst är det konstigt det här med Skåne och främlingsfientligheten. Jag har släktingar i Sjöbo just....gissa om man talade tyst om det när han härjade som värst där Sven-Olle, även om dem inte(vad jag vet) höll med honom. Men det kändes ju bara som att man inte ville bli förknippas med den byn överhuvudtaget. Det finns så många rädda okunniga människor. Se bara på Salem, 700 högerextremister...Läskigt och sorgligt, så många vilsna unga.

Sen har vi alla fördomar men dem får man jobba med precis som du säger Suzesan.

Kärlek och respekt som sagt....

Kram Kristina

Anonym sa...

Hej Niklas!

Intressant inlägg och bra skrivet. Jag är inte äkta skåning själv men jag bor i Skåne sedan några år tillbaka. Jag har goda vänner i Vellinge och de är INTE främlingsfientliga det allra minsta. Tyvärr finns det människor överallt som är rädda för det okända, inskränkta, fördomsfulla och trångsynta. Vellinge är en otroligt rik kommun och har naturligtvis råd att ta emot både en och två flyktingar. Tyvärr finns det många politiker som är ovannämnda människotyp och de bestämmer att det inte ska komma några flyktingar till just deras kommun. Själv bor jag i en kommun som tar emot många flyktingar.

Susanne i Halmstad, jag gillar ditt inlägg skarpt! Jag är av samma åsikt som du och jag har delvis liknande erfarenhet! Jag är också mörkhårig och har gröna ögon och det är en del som har trott att jag inte är svensk. Apropå inskränkthet... En gång när jag var i USA var det en som frågade mig om alla i Sverige var blonda och blåögda. Men hallå! Jag stod ju framför dem - helsvensk med mörkt hår och gröna ögon! Jag svarade dem "Vad tror ni, se på mig, jag är mörk och har gröna ögon!". Vet ni vad de svarade mig? "Ja, du ja, men alla dem andra!?!".

Bra gjort av dig att inte åka till Sjöbo och spela den där matchen, då för femton år sedan. Väldigt tufft och modigt gjort av Thabo, det måste jag säga!

Vi får verkligen hoppas att vinden blåser mot Vellinge... Och du Niklas, äggakaga är sååå otroooligt gott! Tror dig att Gästis har en god sådan men min mammas äggakaga är bland det godaste som finns! Naturligtvis ska man ha stekt fläsk och rårörda lingon till. Mums!!

Önskar dig en mycket skön och god natt!
Kramar från Anna Karin

Susjos sa...

Ja,det är för sorgligt!Ninnis ord om okunskap rädslor och inskränkthet är ord som passar bra in här.
Möter så otroligt många människor från olika länder i mitt jobb,många asylsökande och "gömda" med fruktansvärda livs- historier i sina ryggsäckar.Man kan inte förstå vad de går igenom.
Vi är alla människor...

Kram

Anonym sa...

Hej Niklas!

Det kommer att vända. Jag är själv inflyttad Vellingebo och många fler flyttar in. Tror att många av oss inflyttande har andra åsikter, liksom jag tror att den yngre generationen (samt givetvis även andra vellingebor). Vi tar mer än gärna emot flyktningbarn och den avhoppade politikern har kanske trots allt med sitt civilkurage åstadkommit något.

Mvh

En Vellingebo

Niklas Strömstedt sa...

Hej Vellingebo!
Det låter bra!
Heja Skåne!

//N

Junibacken sa...

Vellingebon...jag gör som Niklas och heja på dig och skåne...
Bor själv i skåne sen några år tillbaka och mitt lilla huvud kan inte förstå att vissa människor kan tänka så och beter sig så. Är vi människor inte lika värda? Blir så trött...så trött....lever vi inte på 2000-talet??

Anders Sparring sa...

Han var bra Bedrup. En nöjesjournalist med riktigt patos.

Men alltså - och nu får Vellingebo ursäkta - de är rätt läskiga de där skånska småorterna. Tygelsjö, Vellinge, Anderslöv. Mycket rasism och småtrist hillbillyanda.

Att slussa in två flyktingbarn i Vellinge, det är blir ungefär lika lätt som att slussa in Whoopi Goldberg i KKK.
Tror jag.