lördag 20 december 2008

Så grön och gran i stugan


 Ja det blir nog julgran i alla fall.
Men då måste den få en sprillans ny toppstjärna. Den gamla har jag nu i säkert tio års tid tänkt slänga. En gång var den marinerad i det finaste glitter och satt där uppe och på ett närmast överlägset sätt tittade ner på oss vanliga, solkiga existenser.
Förra året tjatade den sig upp ur flyttkartongen. Som en ren nödlösning eftersom M tyckte att den var bättre än inget.
Annars kan det vara rätt skoj att gå igenom de där gamla kartongerna. Många halva tomtar, spruckna kulor, fallna änglar och smällkarameller från en svunnen dagistid. Och julgransbelysningen som man aldrig testar livit i innan man trasslar ut skiten och bucklar upp den i grenarna.
Jag har tänkt lite på om det finns något annat man skulle kunna släpa upp i lägenheten och klä fint. En cykel kanske, eller en skyltdocka...eller nån som kan behöva muntras upp lite. Magnus Bethnér kanske - han verkar så arg och besviken hela tiden. Barrar han tro...?

Kom för övrigt på en alldeles lysande affärsidé nyss. Handlar förstås om julgranar.
Ni vet, tjugondag Knut är ju bara några ögonblick bort. Knappt hinner man sjunga "för däremellan kommer fasta!" innan graneländet bara har en femtedel av barren kvar och det är dags att hiva ut den. Numera är det bara ett fåtal av de som bor i innerstan som fortfarande slänger ut den genom fönstret (alternativt smyger ut om natten och liksom tappar den på trottoaren). Vi andra, ansvarstagande får ta fram fogsvansen, såga isär skiten och sen placera den i svarta plastsäckar som vi därefter måste transportera till uppsamlingsplats. Mycket bök.

Så!
Var finns den flinka arton-tjugoåring som nyss tagit körkort och som gärna hyr sig en liten lastbil på Statoil och som mot en rimlig ersättning - säg sjuttiofem spänn - helt enkelt kommer och hämtar den där skröpliga inackorderingen och tar den till granhospice?
Vi snackar BNP-stimulation och arbetstillfällen.

Hallå Sven Otto! Minns var du läste det först.

5 kommentarer:

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Filifjonkan 1 sa...

Ohh vad roligt du skriver,,,dagens skratt tackar jag för samt för mörkerinläggen :förbanna inte mörkret använd reflex tycker Filfjonkan

Susjos sa...

Ja,en riktig julgran ska det ju vara! Men konstigt nog har jag accepterat en "plastgran"!!! Suck! Den kom in förra året...och var så enkel att plocka ihop och packa ner sedan när julen var över,inget barrande,inget strul med att baxa ut den och köra iväg den till sopstationen! Så,det blir "plastgran" i år igen...och den är inte så himla ful faktiskt...

Niclas C i Norrköping sa...

Suzesan: Fotot är taget från skivomslaget på samlingsskivan "Glitter, glögg & rock'n'roll" från 1979.

Niklas medverkar på den skivan med låten "Da'n före da'n" och blir där kompad av Gyllene Tider (innan de slog igenom). Dessutom medverkar han med piano och röster på Janne Anderson Pops inspelning av "Rudolf med röda mulen", elpiano på Yngve Hammarvalds inspelning av "Stilla natt" och slutligen i allsången på "Snart kommer änglarna att landa".

Skivan utgavs på röd vinyl 1979. Den utgavs på CD 1997 och sedan återigen 2002 med lite annorlunda omslag och då även med Triads "Tänd ett ljus" som bonuslåt först på skivan. Den sistnämnda finns för 49 kr på Ginza Musik och brukar även finnas på t ex de flesta Åhléns-varuhus bland julmusiken så här till jul.

Skivan kan verkligen rekommenderas så här till julen.

På tal om julmusik kan jag även rekommendera Glenmark & Glenmarks julskiva "Vår jul". Den går också varm hos mig i juletider. Låten "Jul efter jul" på den skivan är för övrigt samma låt som GES-låten "Dom kommer och dom går" fast med omskriven text.

Mvh Niclas

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.