söndag 24 augusti 2008

Ställbart munstycke och semestergas


Sov hiskeligt länge och gott inatt och vaknade alltså fullständigt utsövd. Har för mig att jag drömde om moppeturnén som jag åkte på förra sommaren. Tolv spelningar bara i Värmland och moppeåkning mellan ställena. M satt bakpå och kommenterade får och kor och hästar. Med stor hjälm och antika glasögon. Mycket annorlunda och trevligt. Och det skadar ju inte att Värmland är ett av de där landskapen man skulle kunna tänka sig att hångla med. Så vackert, så vackert.
Sen när drömmen var färdiganalyserad så var det frukost i trädgården med gårdagen SvD och en massa sommartrötta och feta getingar som förstrött surrade kring yougurten.

Min söta, söta systerdotter fyller tjugo idag - HURRA HURRA - och det var firning på restaurangen på Moderna Muséet. Som också har en rätt hångelvänlig utsikt. Värme i luften på alla sätt och efteråt vandrade syrran, A och jag hemåt och sensommaren klibbade skjortan mot ryggen när vi trängdes med alla turisterna på Skeppsbron.

Nu hemma och jag fortsätter att läsa i Håkan Lahgers bok om Lundell och mitten av åttiotalet. Minnena kommer tillbaka och att plötsligt förstå sammanhangen på ett sätt som kräver en sorts vuxenhet och erfarenhet är som att så smått lära känna någon igen och på ett alldeles nytt sätt. Det skapar en nyfikenhet förstås och en massa frågor som den där tjugosjuåringen som satt där i Köpenhamn och hamrade på flygeln aldrig skulle kommit på tanken att ställa.

Såg en affisch på vägen hem. "Fläskkvartetten spelar på Judiska Teatern". Är det verkligen kosher?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Är tillbaka efter turne utomlands.

Om Fläskkvartetten är kocher? Jag känner delar av dem och de är väldigt bra. Även som Fleshquartet.
Som judisk tror jag de är tillräckligt kocher trots namnet.

I drömmarna värld kan allt hända. Jag undrar om mycket av det vi drömmer betyder något eller om det är "slump" vad vi drömmer.

Hälsn.
Rebecca

Jon Jefferson Klingberg sa...

Haha Kocher!

Du borde skriva ner de där frågorna på en lapp och...ge den till mig.. nä men man blir ju nyfiken på den där boken och vad du tänker när du läser den..verkligen!

Imse sa...

Den där sista funderingen är ju en sån man kan få när man strosar omkring. Och inte vill den lämna hjärnan heller.
Fläsk är ju inte kosher, men när det serveras i form av musik kanske det är okey? Speciellt om det inte ingår mjölk i repertoaren.

Och Sverige är fantastiskt, funderar på en cykelsemester nästa sommar.

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej Niklas!

Oh, vilken fin bild! Vilken otroligt söt tjej du har! Det låter otroligt roligt att åka på moppeturné! Annorlunda - men kul! Och det måste ha varit en upplevelse för M att åka med där bak på bönpallen!

Grattis, grattis till systerdottern! Tjugo år... ja, det måste ju firas ordentligt naturligtvis! Hurra, hurra från mig också!

Det var ju rätt komiskt faktiskt att Fläskkvartetten ska spela just på Judiska Teatern... Det låter inte som om det skulle vara kosher... men, men, det gör tydligen ingenting när det bara handlar om musik :-) !!

Önskar dig en trevlig söndagkväll, fortsätt du och läs och njut av alla gamla nostalgiska minnen från Köpenhamn och Lundell...

Kramar från Anna Karin

Anonym sa...

Där satt den igen ... en sådan där mening som gör att förälskelsen inte riktigt vill blekna bort: "att plötsligt förstå sammanhangen på ett sätt som kräver en sorts vuxenhet och erfarenhet...."
Getingarna är vidriga, har hunnit med både surströmmings och kräftpremiär denna helgen, de var med och gjorde så man trots allt längtar efter hösten.
Kram Ninni

K.M.S sa...

Skeppsholmen.. en tyst pärla mitt i storstaden, var där i går och det är verkligen tyst på den ön, tills man kommer runt hörnet och hör alla frivilla plågoglädjetjut från Grönan... känner mer för att hångla med Kastellholmen faktiskt...
Såg inget med Fläskkvarteten,men däremot något om visor från gränderna med Uffe Bagge och Gisela Norell i Gamla Stan nu i veckan.
Vilken härlig moppeturné och vilken söt liten turnèledare i stor hjälm och glasögon!

Drömma Lotta sa...

Personligen gillade jag orden "hångelvänligt", samt "hångelvänligt" och slutligen "sensommaren som klibbade skjortan mot ryggen".

Överlag en väldigt fin post detta.
Dina ord gör mig ännu gladare i magen än jag redan är!
Godnatt från Lo

Anonym sa...

...och så damp det ned! Hammarströms! Så hette fiskbutiken på Östgötagatan! Men det var ju några år sedan, den kanske inte finns kvar.. Det var en så´n där gammal hederlig disk-butik dit man gick ihop med de ondulerade damerna från en annan malm....Kolla!
/Marianne.

Susjos sa...

Jättefin bild på din dotter!
Just det ,moppeturnén,den berättade ju min värmländska vän om,då ni hade varit hemma hos Irmas kusin(eller nåt?) och fikat massor av gott i hennes trädgård! Och kusinen tyckte att du var så himla trevlig!

Kram
Susanne

Mattias sa...

Jag ska också genast beställa Håkan Lahgers bok om Lundell! Du får gärna berätta lite stories från den tiden i din blogg förresten!!!

Ha det!

Tania sa...

*Skrattar högt åt meningen om fläskkvartetten och kocher * :)