måndag 4 augusti 2008

Bakom flötet

Det sägs att det inte finns nån fisk kvar här utanför i fjärden. Abborrarna, gäddorna och braxnarna (ja, tänk att det faktiskt heter så i plural - helt sjukt...) lär ha tröttnat och flyttat. Eller helt enkelt bara tagit slut.
Minns när A stod där på bryggan i stolt femårsgestalt och slängde med dragen. Jag var förstås livrädd att han i sin fiskeiver skulle sätta en wobbler eller en spinnare i ögonbrynet. Men mirakulöst nog blev det aldrig riktigt elände. Förutom linan som till slut blev ett helvetesknospel. Linor blir alltid det förr eller senare. Men innan den trasslade sig till döds hann han med åtskilliga bottennapp samt en riktigt fet gammelgädda. Mycket förvånad slet han som den bästa Santiago och kunde till slut, med bara lite, lite hjälp landa vidundret på stranden. Häpen och skraj. Den hittills största malligheten i sitt lilla liv försökte han dölja så gott han kunde. Det gick inte så bra.
Vi hade ihjäl, rensade och lagade i ugnen.
- Inte gott! Sa han sen när han tagit den första tuggan.
Jag håller med. Gädda är överskattat om den inte kommer som fiskbullar. Och så här med ett hyfsat klart fiskbullesmakminne är den nog inte ens god då.

Men nystekt färsk abborrfilé är inte dumt.
Kanske ljuger de som säger att fisken rymt.
Och metprylar har vi.
Bredvid jordkällaren står det en alldeles utmärkt spade.
Och som det regnade inatt.
Mask!

3 kommentarer:

Susjos sa...

Den gamle och havet..ja...

Ja,fisk är gott. Jag väntar på att den tredje torsdagen i augusti ska infinna sig!
Då är det en välkommen premiär,just det :Surströmming!Vilken fantastisk delikatess! Snålvattnet rinner bara jag tänker på dessa små goa fiskar,ihop med mandelpotatis,lök,tunnbröd och en klick gräddfil,gärna en kall öl till detta!

Go fiskelycka!

Kram
Susanne

anki sa...

Åh sitta och meta och bara ta det lugnt,det är "grejer" det.
Hoppas ni får någon aborre. Själv har jag tagit fram sejfile´r från frysen, till middag. Sonen fick välja mat,han har ju bara ätit skräpmat när vi varit borta. Vill ha riktig mat önskade han...och mamma ställer upp så klart.

Nej, fy för surströmming,Susanne. För mej vattnas det ej i mungipan,tyvärr. Däremot ser jag fram emot vårat årliga kräftfiske i början på september. Ett gäng tjejer,grill, god mat och bete till dom härliga kräftorna. Det ska bli trevligt och gott. Känner mej lite hemsk bara när man ska koka dom sen,men döden kommer snabbt för dom små liven...

Nu ska jag ut och fylla kylen igen,väldigt tomt där.
Ha en trevlig fortsättning på dagen och god fiske lycka
Kram Anki

Elisabeth sa...

Att sitta & meta är gott. Man blir liksom lugn & tillfreds då. Spelar ingen roll om fisken man råkar få på kroken är stor eller liten.
Bäst är det förstås om man får några baddare som man kan grilla på öppen eld:O) Med smörsås & citron till:)
Ha det gott!
kram
Elisabeth