torsdag 23 oktober 2008

Hällvete (och havre)Havregrynsgröt, gjord på såna där väldigt nyttiga havregryn. Med rårörda lingon. Har jag just lagat och ätit upp. Very healthy känner jag mig. 
Men skit i det.

Imorse tänkte jag att det ju vore fantastiskt om man kunde lära sig en (ja, vill man får man naturligtvis lära sig två. Eller tre. Eller hur många som helst.) alldeles ny sak varje dag. Om man gör det så måste det betyda att man i förlängningen blir hyfsat smart. Typiskt bra grej!
Tänkte då använda mig av er ibland. Kanske någon på ett pedagogiskt och inte alltför krångligt och långrandigt sätt kan förklara saker och ting.
Häromdagen lärde jag mig till exempel, med hjälp av er, vad hund kan heta på norska.
Tack för den förresten!

Nyss då, när jag stod och rörde i havregrynen, tänkte jag på min spis.
Hur funkar den egentligen? Det är en sån där induktionsvariant och det går bara hur fort som helst fast själva plattan inte blir varm alls. Mycket spännande och overkligt på nåt sätt. I alla fall för mig. Som gick humanistisk linje.
Så hur funkar den? Är den ofarlig eller kommer någon om tio år slå larm om att all mat som lagas på induktionshällar är svårt cancerframkallande?

Det snille som kan vidga min kunskapsvy och lysa upp mitt tekniska mörker lite kommer att i pris få veta vad "droppen urholkar stenen" heter på latin.

10 kommentarer:

Storarvid sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Storarvid sa...

Eftersom jag är flygmek, och dessutom klarade mitt nya cert idag känner jag mig förmanad att prova på en förklaring.
Anledningen till att plattan inte blir varm beror på att den arbetar med principen med magnetism, inte direkt värme som andra konventionella spisar gör. Det magnetiska fältet runt kastrullen som bildas går ut på att man har ett magnetfält som så att säga snabbt varierar. Detta orsakar så kallade inducerade strömmar i en kastrull eller stekpanna helst av järn.
En av fördelarna är att man får två olika värmealstrande fenomen. Dels en så kallad magnetisk hysteres (men denna går inte att förklara här, det blir för mycket) och dels samma fenomen sker i all elektrisk utrustning av olika slag, det bildas värme. Ett bra typexemplet är värmen i en glödlampa.
Alltså enkelt uttryckt En induktionshäll arbetar magnetiskt istället för direkt värme. Detta märker du om du exempelvis försöker värma i ett kärl som INTE innehåller järn, det funkar dåligt, men en riktig järn kastrull, eller stekpanna så får du rejäl effekt.
PS det är JAG som tagit bort inlägget ovanför, Det blev fel sorry DS

Anonym sa...

Gutta cavat lapidem = droppen urholkar stenen. Så det så.

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Storarvid sa...

Gutta cavat lapidem....
Det blir överskriften på nästa blogginlägg
tackar för det då haf jag lärt mig något idag också.
Hoppas jag lyckades förklara så det blev någolunda lätt att förstå.
När det gäller hälso aspekterna så är det nog ingen som riktigt vet. det är ju självklart att det finns ett magnetfält nära spisen, men...

Anonym sa...

Haha - tack för den uttömmande förklaringen. Och latinet har ju redan sonen serverat...
Gutta cavat lapidem alltså.

Här kommer en bonus också: Fiat lux!

/N

Storarvid sa...

Fiat lux...
Är inte det nåt från bibeln
Varde Ljus eller nåt??
O ljust blev det ha ha!

Krys sa...

haha
Let there be light

Krys
ps.högfrekventa magnetiska fält -slå upp det

Anonym sa...

Men hallå där, är det inte väldigt mycket socker som går åt till rårörda lingon? ;-)

Susjos sa...

Tack Jonas för att du grejade förklaringen! (Och grattis till cert.provet!)

Havregrynsgröt är sådär gott,men bra att äta till frukost på jobbet (om man hinner vill säga)! Man sover så gott hela dagen med gröt i magen! Brukar ha äpple skuret i bitar med kanel på gröten,men rårörda lingon låter godare!
Kram!