fredag 31 oktober 2008

Månadens sista


Nej jag hoppar älgarna imorgon. Hoppar nästan allting tror jag. Utom PO Enquist-boken som äntligen kan få chansen att bli utläst. Den har legat och ropat länge på nattduksbordet nu. (Är inte nattduksbord ett väldigt konstigt ord? Vad är nattduk för något? Och är det någon som har en sån bredvid sängen?)
Vad har ni på nattduksborden?
Konstiga ord ja...kan vara något att hänga upp november på. Tack för tipset!

Nu hotellrum och en hängighet som ska sovas bort.

6 kommentarer:

Susjos sa...

Tänk att jag också ofta undrat varför det heter nånting så konstigt som nattduksbord?!!!
Enligt wikipedia,som jag var in och tjuvkikat lite på,så syftar ordet "nattduk" på en broderad duk som man placerade sina toalettsaker på!!
Så nu vet vi det.

Bra att du skippar älgjakten i morgon. Vila upp dig och kom i stämning inför kvällen i stället :)

Ha det gott,wherever you are!

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Så här skriver Catharina Grünbaum, på DN:s språkspalt den
19 april 2005:

Ordböckerna är eniga: den riktiga varianten är nattduksbord. En nattduk var en broderad duk som man satte sina toalettsaker på, och den äldsta betydelsen hos nattduksbord är just 'toalettbord'. "Vid nattduksbordet ständigt sitta, och träget uti spegeln titta, ... Det är uti vår ungdoms smak", skriver fru Lenngren på 1700-talet, glömsk av sin egen ungdoms alla tiders ungdoms smak. Carl Gustaf Tessin skriver att "ett vid smink vant fruntimmer blyges för sällskap, innan hon suttit för nattduken", det vill säga målat sig. Men nattduksbord kunde man kalla även duklösa bord för sådant man behöver för natten: ljus, krus, nattkärl. Förmodligen under inverkan av det osäkra uttalet har så uppstått varianten nattygsbord, alltså ett bord för natt-tyg, där tyg etyder 'grejer', 'utrustning', som i remtyg och skrivtyg. Själva ordet nattyg finns inte emellertid belagt, men det tillhör språkets möjligheter.

Lite värdelöst vetande så här på kvällskvisten ;) men jag och kompisar hade en väldig diskussion om det där häromdagen haha!

Hugoelle sa...

Jag har alltid sagt natttygs-bord precis som min gamle kära bortgångne SmålandsMormor sa...Tyg syftade på tyg som i verktyg ...bordet oftast ett litet skåp med potta stående i samt plats för de andra "tyg" som behövdes inför natten dvs nattsärka mm
Jorå, så gick det till i gamla Småland men det borde ju du om någon känna till...
Å va ja har på/i detta tyg bord lämpar sig inte för denna svarskommentarsida...

Hej Hopp

Hugoelle sa...

Och förresten på tal om älgar, hörde att 80 000 älger satt livet till i Sverige under 2007. Jägarförbundet räkna me att det skulle bli lika många detta år. Antalet 80 000 är lika många i antalet som det finns jägare registrerade I Sverige. Ordförande i Jägarförbundet eller what the heck dom kallar sig sa i radions P3 att OBS detta är dagsens sanning:

Tyvärr e jägarna okunniga om vilka djur de ska skjuta främst, bland de hannar som skjuts så skjuts fel hannar. De äldre hannarna som vet hur fortplantningen går till med älgkvigor och älgtanter skjuts bort och kvar e unghanarna som inte förstår så bra...hur göra?
Jaha snart har vi inga älgar kvar, hemska tanke...men,men jag har "mina" älgar kvar bakom lagårn åtminstone såg de senast igår en moder å en kalv...ska lägge ut lit astrakaner åt dem...å be en bön att de klarar livhanken till nästa år....

Anonym sa...

Du fick mej att titta åt mitt nattduksbord. En bok som jag inte avslutat, den har legat där mycket länge; Paul Brunton,s "Meditationer om karma". Tittar på baksidan, delar med mej lite citat som jag gillar:

"någon gång, någonstans och på något sätt kommer våra handlingar att reflekteras tillbaka till oss. Ingen handling är därför avslutad"

"Människor borde upplysas om att orsak och verkan är lika naturliga företeelser inom den moraliska sfären som inom den vetenskapliga."

Ha det bra i det fina höstvädret alla! ...Niklas håll dej inomhus på onsdag, jag har lassot med.
Kram Ninni