torsdag 22 januari 2009

2+2=7Utvecklingssamtal. Det har blivit ett och annat nu och jag har mött både ljuvliga och idiotiska lärare.
Minns ju själv hur jobbigt det var när morsan skulle iväg på föräldramöte. Då fick inga elever vara med så skitsnackandet nådde förmodligen helt andra höjder på den tiden.

"Han kan bara han vill. Bara han lägger manken till och inte pratar så oerhört mycket. Åsså är han dålig på det och det och det och det och det och det och det..."
Så lägger pappskallelärarna upp samtalen medan sonen eller dottern sitter och bara blir mindre och mindre. Och mindre och mindre motiverade att överraska puckot.

Andra gör precis tvärtom.
"Åh vad han är duktig på det och det och det. Och så empatisk och vänlig mot sina kompisar och hans fantasi ska vi bara inte tala om..."
Ungen växer och vill. Pappan och mamman blir mjuka i sinnet och nästan obeskrivligt otjatiga.
"...men om vi skulle ta och ge matten vad den tål - där kan vi bättre, det är jag helt säker på."
Gud sån matte det blir av det. Läxan som en dans. Talen far som häxpipor genom luften.
Det gjorde aldrig mina.

Men idag gick det bra.
Några nya mål sattes upp.
Och M har tur som har en skön fröken.

6 kommentarer:

Jonas sa...

Man märker ganska snabbt vilka som blivit lärare för att de vill vara just det, altså lärare som sätter "lärandet" som sin viktigaste huvuduppgift. Sedan finns en och annan opedagogisk lärare som blivit det bara för att få sommarlov o få sin lön verkar det som. Denna kategorin bara tröskar på genom läroplanen och inte bryr sig särskilt mycket ifall någon fattat något.....
Precis som du säger det finns LÄRARE, och så finns "Lärare".
Våra barn har haft tur. Varje gång jag GÅR DIT, är hjärtat i halsgropen att något ska vara galet, problem eller svårt för dem.
Varje gång jag går DÄR IFRÅN däremot är jag alltid lika stolt pappa. De har bra lärare som kan sin sak, och det är aldrig några problem.

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Niklas, med anledning av ditt inlägg om lärare kommer här några reflektioner kring den svenska skolan:

Man blir mörkrädd när man hör Jan Björklunds recept på hur man fixar den svenska skolans problem. Precis som om att BETYG och rätten att beslagta mobiltelefoner löser allt. Betyg löser inget. Jag skulle snarare vilja hävda att betyg gör både dåliga lärare och dåliga elever. Det är LÄRANDET som ska vara i fokus, inte betygen (betygshysterin framför allt på gymnasiet skapar bara oro och ångest, både för elever och lärare). Visst måste vi ha något slags måttstock, men det räcker med betyget Godkänd eller Icke Godkänd. Antingen kan du något eller så kan du det inte. Svårare än så är det inte! På universiteten kunde de sedan ha anpassade intagningsprov på respektive utbildning. Du kanske inte måste ha ett MVG i matematik för att läsa, låt säga, filmvetenskap på universitetsnivå.

Och hur kan man som professionell politiker (Björklund) helt strunta i vad en nästan enig yrkes-grupp har att säga i ämnet den svenska skolan. Varför kan inte expertisen och erfarenheten också få komma till tals i debatten? Är inte problemen i den svenska skolan mer komplexa än vad Björklund vill göra gällande? Han utgår i sin analys från att Sverige fortfarande ser ut som det gjorde på 1950-talet. Men tyvärr Jan; Sverige har förändrats. Innan du börjar lösa problemen i den svenska skolan kanske du skulle se över svensk bostadspolitik! Sverige är, kan jag upplysa dig om, ett SEGREGERAT land. Alla barn och ungdomar har tyvärr inte samma förutsättningar. Vad hände egentligen med den gamla folkhemstanken om allas rätt till en likvärdig utbildning?

Susjos sa...

1+1=3, vi har mycket kvar att lära...vem ska tala om vad som är fel...
2+2=5 och långt borta är så nära...

Kram

Anonym sa...

Bra inlägg av anonym tycker jag! Är visserligen inte klart emot betyg men visst är det så att "skolproblemet" egentligen ligger på en annan nivå. Det är oerhört irriterande att segregationen tycks tystas ned eller inte tas på tillräckligt stort allvar.
Kram Ninni

Sören Olsson sa...

Skrev en sketch till ett Tv-program en gång som handlade om att man skulle ha utvecklings-samtal med vuxna på arbetsplatserna.
Då inser man hur absurd hela situationen är egenligen.

- Det verkar som om Lasse har mycket att tänka på. Han har sett lite frånvarande ut vid kopieringsmaskinen under veckan. Har det hänt nåt hemma?

Må så fint och ha en härlig ledig dag!