måndag 10 mars 2008

Be en bön, lilla gumman...


En klok människa som jag känner kom just hem från Kongo. Hon berättade bland annat att det där försvinner tusentals flickor varje dag. De rövas bort av gerillan och våldtas, lemlästas, misshandlas och förnedras på de mest fasansfulla sätt. Ofta har de fått se på när hela eller delar av deras familj mördats. Lyckas de fly ifrån helvetet och har kvar sin familj är de i de allra flesta fall ändå inte välkomna tillbaka eftersom de anses har dragit skam över familjen.

Jag läser om att vi i det här landet numera lär "hata" en viss refrängsångerska. Visst finns det många skadeglada hånleenden i branchen, men jag tror ändå inte att den där sångerskan är så hatad, som tidningarna - och kanske hon själv - vill påskina.
Refrängsångerskan blev utslagen i en sångtävling och uttalade sig efteråt i termer som "Smärtan var fruktansvärd" och "Det kändes som att bli bränd på bål!"

Inte blir man väl provocerad av sånt?

10 kommentarer:

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ica sa...

Det finns personer som tycker om att spela Martyr. och vad tidningarna skriver ska man egentligen aldrig tro på, speciellt inte den så kallade kvällspressen.
om denna sångeskan är hatat, varför spelas musiken i radio och på tv? varför hyllar man denna när det firas jubeum? Däremot kanske svenska folket är trötta på denna självgodhet mm som är kring denna sångeska? men det är då inte samma sak som hat.

Bra skildring där annars. Det första beskriver verkligen ett hat. Jag har ganska nyligen läst boken Hedern har sitt pris.. och där kan man tala om hat mot kvinnan.

Anonym sa...

Det är klart att du har rätt ur det stora perspektivet. Men vi är nog alla, desvärre, vår egen verklighet närmast.
Låt henne inte få lida för sina i stunden "lite" klumpiga uttalanden. Var istället tacksam över att du blev bättre utrustad.
Ninni

Adam S. sa...

Ser att du håller fanan högt far, keep it up!

Nu kan du läsa en snällare mer uppmärksammad blogg.

stromstedt.gollne.se är adressen.

Adam och Erik är skribenter.

Kristina sa...

Du har så rätt Niklas, problemet med Carola har väl alltid varit att hon har en fantastisk röst men så fort hon ska prata inte sjunga så bara hoppar grodorna ur munnen på henne. Sen är ju kvällstidningarna som asgamar de också. Det är avskyvärd sk journalistik.

Alltid bra att höja blicken från lilla ankdammen Sverige för att få perspektiv på tillvaron. Vad är viktigt egentligen - ja inte är det melodifestivalen.

Kul med bloggen Adam! Gillar tonen.

Anonym sa...

Bra inlägg, Niklas. Det gäller att ha distans till saker och ting - och ordet "hata" är väldigt starkt, det ska man vara försiktig med. Jag har ett par släktingar som jobbar för FN och med de mänskliga rättigheterna och de berättar samma saker som din kloka vän. Fruktansvärda, hemska saker om olika helveten här på jorden. Där kan man prata om hat.
Att det skulle vara någon slags häxjakt på den här sångerskan, att hon skulle vara utsatt för hat tror jag inte mycket på. Det var helt enkelt inte hennes år i år (inte när det gäller Melodifestivalen i alla fall) och det måste hon acceptera, vare sig hon vill eller inte. Sångerskan vi talar om firar jubileum i år och hon får fortsätta fira där, fira tillsammans med sina fans. Varför bry sig så mycket och lägga en massa energi på de som inte gillar en? Lägg energin på det positiva, lägg koncentrationen och energin på de människor som ger värme, positiv energi och kärlek tillbaka istället!
Så du, Niklas, bry dig inte om Lasse Anrell!! Jag lovar, han har nog ångrat sig tusen gånger om att han kallade dig för en tönt - men det vågar han väl inte erkänna ;-)!
Grattis till den nya skivan! Förstår att det måste kännas underbart härligt att hålla den i sin hand - jag längtar också efter att få hålla den i min hand och få lyssna på den!!
Massor av lycka till!
Kramar
Anna Karin

Anonym sa...

Mycket bra inlägg!
men jag blir upprörd över bilden du har till.
Det stämmer verkligen inte. ABSOLUT inte. så många lögner som sprids om livets ord... jag blir helt enkelt upprörd :'(

Niklas Strömstedt sa...

Hej Anonym!
Apropå Livets Ord.
Säger inte Ulf Ekman att allt elände som kan hända en människa - sjukdom och annan ondska - kan man hindra genom att släppa in Gud på rätt, dvs Ulf Ekmans, sätt. Samt att givetvis släppa in Ulf Ekman i sin plånbok...
Däremot vet jag inte riktigt vad Refrängsångerskan har valt att ta med sig från sin tid i församlingen.

Anonym sa...

Med all respekt har du nog missupfattat lite grand.
Att ge pengar till kyrkan gör man frivilligt såklart, pengarna går ibland till barnhem, ibland till renovering av livetsords skola och till olika saker. Ulf Ekman får inte några av pengarna som skänks.
Han säger inte att man ska slippa undan alla bekymmer, men att man kan få hjälp att ta sig igenom dem ;)

Mimmi sa...

Hallå anonym;

Verkligen?? Ulf tar inga pengar? Är månen (oftast) gul? Skiter björnen i skogen? Är pizza gott? Är George Bush en mupp?

Sorry men den gubben går jag inte på! God natt!