tisdag 11 mars 2008

Enter

Offensive T-Shirts - You Say Tomato I Say Fuck You, T Shirts
Färgband. Finns det att köpa fortfarande? Såna där svarta och röda...
Min pappa skriver fortfarande på skrivmaskin. Han har visserligen gått ifrån den akustiska varianten (sån där som han Gijo, som skrev "Arn" - orkar inte googla och se hur hans namn stavas - skriver på. Och hur slött är det att inte ens orka googla det...?). Han använder numera en elektrisk. Pappa alltså.
Har försökt få honom att fatta det fiffiga med att skriva på en dator och en gång, när just färgbandet knosplat ihop sig och vägrade att funka, lånade han en Mac och prövade. Han var helt övertygad om att han var ute och surfade på nätet när han till slut hittade in i Word...
Jag vet. Det är en rädsla att inte fatta. En ovilja att släppa tag. En jag-orkar-fan-inte-lära-mig-och-det-har-gått-så-bra-hittils-känsla som kan ta över när högen av manualer blir en skyskrapa av ångest.

Och handen på hjärtat - Blir inte copy+paste i skrivmaskinsvärlden lite mer bokstavligt? På farsans skrivbord är det fortfarande pysselverksad på riktigt. Det klipps och tejpas och tipexas med stor elegans.
Det är som om varje ord väger lite tyngre. Är lite dyrare. Lite klokare. Tar lite längre tid och någon extra reflektion. Skrivmaskin och riktigt papper.

Kanske har vi alla något att lära av det? Vi som snabbt som attan - gärna i lite affekt - hasplar ur oss hyfsat oövertänkta meningar och med ett tangenttryck kan göra dem till sanningar som en sekund senare kan läsas i hela världen...
Ibland, alltså. Bara ibland.

4 kommentarer:

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ica sa...

Tror man får köpa hem en bunt färgband nu innan de sista butikerna försvinner. Det finns faktiskt en äldre påg i en liten by i skåne som fortfarande reparerar skrivmaskiner och säljer färgband..

iof Googla...kontorsgiganten.se tror jag ska ha också

Susjos sa...

Fader Dator
Fader Dator, som är i Centralen.
Helgad vare din skärm.
Tillkomme ditt tangentbord.
Ske din vilja, såsom i Minnet
Så ock på skrivaren.
Vår dagliga lista giv oss i dag,
Och förlåt oss våra misstag,
Trots att vi icke förlåta dem som programmerat fel.
Låtom oss icke ha långa svarstider
Och fräls oss från Virus.
Ty Företaget är Ditt
Och Makten och Personalen
I Evighet.

Enter

(upphovsman: okänd)

Anonym sa...

Tänkvärt det där du skriver om att orden din far präntar ner, på något sätt, väger tyngre. Jag tror det ligger något i det faktiskt. Jag tror att vi idag ofta inte ger 'reflexionen' tillräckligt med utrymme. Allt ska gå så förbannat snabbt hela tiden. Det spelar ingen roll om vi pratar om skrivna texter eller om vi vänder oss till debattprogrammen i TV. 30 sekunder och sen har du förbrukat din tid. Och är du inte medial (dvs har kontroversiella åsikter) så har du inget där att göra. Olycklig utveckling!

Jag tänker ibland på världslitteraturens stora författare - vi kan ta Cervantes som ett belysande exempel - som i sina magnifika opus (Don Quijote t ex) lyckades skriva så omfångsrikt men samtidigt med sådan pregnans och känsla för språket. Och vilka teknologiska hjälpmedel stod till buds då?

Dagens teknik har ju givetvis många fördelar (inte minst ur demokratisynpunkt), men samtidigt tror jag att vi ibland förslappas. Orden verkar idag inte betyda lika mycket och det är beklagligt. I begynnelsen var ju faktiskt ordet....