tisdag 4 mars 2008

Sparken

Tre apor. Ser inte,hör inte, talar inte.
Man måste inte vara rolig jämt va? Eller underfundigt smart eller ironisk?

Nu är de i hovrätten - ungarna. Som alldeles, som det verkar, övergivet utslängda i världen sparkar ihjäl en annan unge. Man blir förskräckt. Förtvivlad. Man häpnar. Man rasar. Man undrar och skriker: Var faan är föräldrarna?
Det finns dumma taxichaufförer, dumma popsångare, dumma lärare, dumma poliser och bagare. Och det finns dumma föräldrar. Men de flesta är ändå ganska bra. Gör sitt bästa liksom. Bryr sig om sina kunder/fans/elever/bovar/kanelsnäckor och barn och försöker finnas där för dem. Ge dem kärlek, tid, förtroende och ansvar.

Men hur kul är det att hänga med sina föräldrar när man är sexton? Sådär va...
Inget för mig heller.
I Hornstull låg Högalids undomsgård. I de lokalerna ligger det en kärringbutik nu.
Det fanns väldigt många ungdomsgårdar då. Och väldigt många bra vuxna som jobbade på dem. Då. När jag var sexton. Det var coolt med vuxna som behandlade en med respekt och visade tillit och delade ut ansvar.

Det finns många kärringbutiker nuförtiden.
Och dumma politiker.

6 kommentarer:

ica sa...

Visst är det respektlöst och skrämmande.
Om man tittar på hur kriminaliteten har ökat i Sverige under bara de senaste 8åren så måste man nästan hålla med Ulf Lundell när han för ett tag sedan sa "Sverige är numera ett land jag inte längre känner igen mig i"

Lena sa...

Du är helt underbar!Tur att du finns på morgonen, så man får i sig lite visdomsord mm.

Klas sa...

Ja vad ska man säga hoppas jag är en bra förälder till mina fyra tjejer och Lille Lillebror Lucas 4 dagar gammal men var är vi när han är 16 ingen aning men förhoppnings vis är vi där!

Klas

et sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Susjos sa...

Ja, vad ska man göra? Världen är läskig,och man kan inte skydda sina barn mot allt..suck! Men jag är precis som min namne i Halmstad,stolt över mina barn som är ödmjuka och visar respekt till andra människor,jag är bara rädd att de i alla fall ska råka illa ut på gatorna! Mina killar blir 16 och 18 år i år...och kan inte "få för många ord av kärlek"
Soliga Hälsningar
Susanne i S-tuna