fredag 16 maj 2008

Små Misstänkta Signaler

På Umeå universitet har man gjort ett experiment.
Tio elever har fått leva i armod och skugga i en hel vecka.
Utan - ve och fasa - mobiltelefon!

Svårartad abstinens. Hjärnor som inbillar sig att de hör ringsignaler och sms-pip. Ingen har kunnat komma i tid för armbandsur hör till forntiden. Liksom väckarklockor.

Kommer ni ihåg hur det var när man inte hela tiden kunde bli nådd? När man slapp missförstånd och bråk på sms. När man var på turné och, i bästa fall, ringde hem varannan dag eftersom man oftast bodde på små sunkhotell som inte hade nån telefonservice på nätterna.
Eller när man verkligen hade toklängt och satt och väntade vid telefonen. 

Ett psyko som jag gick till en gång i tiden berättade att nästan åttio procent av alla separationer sker efter snokande i den andras mail eller mobil. Just att man är där och knattrar sig in i olika "inkorgar" eller "skickade" är ju bara det ett bevis för att det är nåt knasigt med relationen. Men så är det ibland. Knasigt alltså. Men förr kanske det var lättare att reda ut och leva sig igenom knaset. Nu finns tekniken och den stjälper ju till skulle man kunna säga...

Sist jag var helt avsågad från allt var på en båt i Röda Havet. Ingen telefon, ingen mail, ingen fax och det var alldeles för långt från land för att man skulle kunna ropa.
Bara hav, sol, måne och stjärnor.
Minns det som underbart förstås.
Jag tror att den ultimata lyxen snart är att bara få vara ifred.
De är nåt på spåren, eleverna på Umeå universitet!

4 kommentarer:

Suzesan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Susjos sa...

Hej! Kul med "små misstänkta signaler"...
Håller med dej om den ultimata lyxen,den är att få vara i fred!
Visst undrar man ibland vad det är man håller på med...att alltid finnas tillgänglig! Som tur är så finns det en avstängningsknapp på mobilen! Många vågar inte ringa mej för att de aldrig vet om jag sover eller inte ( nattarbetande som man är)..men herregud, skulle aldrig i min vildaste fantasi ha mobilen PÅ när jag sover min skönhetssömn! Då får ingen väcka mej! ( Hm har väl hänt att grannens gräsklippare nån gång väckt mej), man kan ju alltid lämna ett meddelande..sms eller nåt! *ler*

Ha en skön fredagkväll!
Det ska jag ha med ett glas zinfandel till "så ska det låta"!!

Kram
Susanne

PS. Careless whisper..suck,vilka minnen!!! DS

Anonym sa...

Här uppe där vi bor i norra norrlands inland vet vi precis vad du menar med att inte bli nådd. Mobilnätet fungerar ibland om du har tur och har rätt operatör...detsamma med bredbandet. Känns skönt att veta att det är lyxigt...

Ha en trevlig helg!!!

"Den norrländska präriens gudinna"

Anonym sa...

En morgon sa min 17-åriga dotter att hon inte skulle kunna stå ut med om hon glömde movilen hemma. Hon skulle genast åka hem och hämta de. Tänk att ingen skulle kunna nå mig,hon rös vid bara tanken. Att förklara för sina barn att man faktiskt kunde leva ett helt normalt liv INNAN mobilen verkar vara en segdragen process.
Samhället har tveklöst blivit mer kravfyllt eftersom vi är nåbara hela tiden. Jag är förstås inte annorlunda, varför svarade du inte säger jag till bernen, maken, kompisen när man ej fått svar.
Men att ibland vara mobilfri är skönt efter ett tag. Efter att man först varit nervös.

Rebecca