torsdag 26 juni 2008

Projektion kanske...

Postorderförskottsavi. 
Nu jävlar!, tänkte hon och tog fram papper och den ilsknaste pennan i skrinet. Sen skrev hon att det minsann inte finns något som heter POSTORDERFÖRSKOTTSAVI och att den där fåntratten Strömstedt som skrivit sången "Byns enda blondin",  skulle tilldeleas "Dagens tistel" för att han gjort sig skyldig till ett sånt fruktansvärt övertramp. Hur skulle det gå med språket om folk höll på att hitta på egna ord?Undrade Ulla i Borås och signerade sitt lilla inlägg, tog fram ett kuvert där hon med, förmodar jag, arga versaler plitade ner adressen till Expressen. Sen frimärke och så promenad till närmsta brevlåda.

Varför var hon så arg? Har ingen aning förstås.
Läste just Bengt Olssons krönika i DN där han berättar om en gammal bilskollärare som en gång lärde honom att man aldrig kan veta varför vissa är så arga i, till exempel, trafiken. Att det enda man kan göra är att koncentrera sig på sin egen körning.
Så sant, så sant. Men ändå - vetskapen att Ulla i Borås satt där och hade ett sånt vansinnigt ret att hon ändå tog alla steg och gick ända till brevlådan är ju lite...vad ska jag säga, obehaglig.
Man vill ju vara omtyckt. Lögn att låtsas något annat.

Jag kan också reta mig på människor ibland. På saker de skriver och säger och gör.
Såg alldeles nyss en kommentar som någon väldigt ilsken person lämnat. Personen var självklart anonym och hade förmodligen skummat igenom bloggen lite och retat upp sig på mig något så till den milda grad att han/hon bestämde sig att ge igen på något sätt. Han/hon började formulera sitt oerhörda ret och när han/hon tyckte att orden var tillräckligt vassa och giftiga tryckte han/hon på publiceringsknappen.
Givetvis med avsikten att göra mig ledsen, att få mig att må dåligt, att känna mig usel och liten och fånig.
Ledsen anonyme kommentator - det lyckade inte.
Men jag undrar över dig lite. Varför är du så arg

Sen läste jag alla andra kommentarer.
Som är så underbara. Tack!
Man här får alla finnas. Både snälla och dumma och glada och arga.

Och jag kan bara koncentrera mig på min egen körning.

10 kommentarer:

Drömma Lotta sa...

Ja Ulla, hur skulle det bli?
Lite roligare kanske...:-)
Nu blir jag väl stenad här inne men jag har noll koll på din musik Niklas så jag vet ju inte riktigt vad folk stört sig på alla gånger.

Är bara här för dina ords skull och för att de gör mig glad eller får mig att fundera.
Kör så det ryker åt ditt egna håll!
Kram
/L

Suzesan sa...

Åhh Niklas så bra tänk. Ja eller hur:) Man blir glad av att sjunga den. Den funkar.
Det är lätt att vara glad här Niklas. Åhhh så bra skrivet!
Hahha postorderförskottsavi..jag bara provade hur det var att skriva. Lite kan man förstå Ulla i Borås att hon blev arg över ordet*ler* Ordet är ju inte sånt att man dansar till det. Prova och säg det. Bokstäverna blir kantiga:)Till och med.. OOOOO.... blir spetsigt. Ett bra ord i ALFAPET om man får lagt det med rätt poäng!!
Ha en bra dag
Puss Kram
/Susanne i Halmstad

Ica sa...

Ibland är folk bara så arga av någon anledning och tar ut det över en oskyldig människa, så är det.

Jag tror att vissa saker i dom där anonyma kommentarerna inte var riktade till dig Niklas utan till vissa kommentarer som några av oss läsare lämnar.

men så är det, alla kan inte tycka om allt man gör och försöker man vara alla till lags så blir man nog tokig?

Postorderförskottsavi?, kan man inte säga så? Precis som vi i skåne kan säga "chylling", "hussor" eller "bugafull"? eller som västmanlänningarna säger "Emlig"? bara för att vissa ord inte finns i den svenska akademins ordbok så betyder det väl inte att man inte kan säga de orden/skriva de orden? Det är säkert fler än du som säger Postorderförskottavi...

Katti sa...

Men åhhhh - jag blev alldeles till mig när jag läste ett gammlat inlägg från februari om ryggkliande på salong...
Ursäkta om det hamnar lite fel.

När jag var liten låg jag med huvudet i mammas knä medan hon smekte mitt hår - det var en sådan trygghet och värme och jag ville aldrig att hon skulle sluta. Faktum är att hon gjorde så på mig ända upp i tonåren - om vi hade bråkat kunde det ibland vara det enda sättet vi sade förlåt på.
Jag lade huvudet i hennes knä utan ett ord och om hon började hålla på med mitt hår så visste jag att det var ok.

Jag minns att jag fick tanken redan då - att "det här skull ejag kunna betala för".
Jag planerade att OM jag någonsin blev rik skulle jag anställa flera människor som skulle få kamma mitt hår - eftersom det blir jobbigt efter ett tag skulle de bara få jobba högst en halvtimme minns jag att jag tänkte.

Medan andra går på spa,massage eller yoga skulle jag LÄTT betala för att få håret kammat - ja eller att någon bara körde sina händer genom det.

Hoppas någon läser detta och startar upp ett ryggkli/hårkammande-företag.

Hälsningar Katti

Anonym sa...

Hej Niklas!

Ja, man kan ju verkligen undra varför hon var så arg, den där Ulla. Men det finns människor som måste klaga på allt och alla. Tyvärr har de inte så mycket annat för sig än att leta upp saker att reta upp sig på - och blir de arga måste ALLA få veta att de har rätt och de andra har fel. Tänk om de här arga människorna hade lagt all ork och energi på något positivt och roligt istället!?! Tänk vad alla hade mått mycket bättre!

Visst vill man vara omtyckt, helst av alla. Men ju äldre jag blir desto mer inser jag att jag helt enkelt inte kan vara omtyckt av alla. Det finns väl alltid någon som retar sig på något som jag gör eller säger. Jag vill naturligtvis inte medvetet såra någon men visst kan någon ta illa upp för något som jag gör eller säger. Men man kan inte behaga alla, då utplånar man sig själv till slut.

Det är som du säger själv, Niklas, man kan bara köra sitt eget race, koncentrera sig på sin egen körning, göra det så bra som möjligt. De som giller det gillar det och blir ens vänner, de som inte gillar det... ja, då får de va helt enkelt!

Jag gillar dig jättemycket i alla fall, otroligt mycket ;-) !! Du är en underbar person med fantastisk personlighet. Du utstrålar värme och generositet. Din musik, dina texter och din blogg är underbara, helt enkelt bäst! Din musik, dina texter och din blogg får mig att bli glad och må bra. Jag hoppas att mina kommentarer kan få dig att bli glad och må bra också!

Sköt om dig och ha en riktgit trevlig kväll!
Många varma kramar från Anna Karin

Anonym sa...

En av mina kompisar sa en gång om en person som många i bekantskapskretsen avjgort ansåg oerhört sur/arg/irriterad och elak.
"Ja, han/hon ska ju stå ut med sig själv..." Så brukar jag tänka ibland om personer som är arga/sura. Att de ska vakna upp på morgonen/lägga sig på kvällen och "stå ut med vem de är".

Du är underbar och de flesta som kommenterar på bolggen.
T O M JAG ska se fotboll ikväll!!

Rebecca

anna sa...

Kan inte låta bli att tycka lite synd om människor som upprörs över vad för det mesta verkar vara bagateller.

Men om man som Ulla ändå bemödar sig att plita ner sin frustration på papper och skicka iväg till en tidning, så får man väl ändå hoppas att hon brinner för ämnet och att hon nu känner att hon uppnått någon form av upprättelse. Hon kan förhoppningsvis lägga detta bakom sig nu och ta sig an världfreden.

Elakheter på nätet (företrädelsevis i form av kommentarer) är dock oftas av en annan karaktär. Obefogade personangrepp vars enda avsikt är att såra. Vad får man ut av det?

anki sa...

Alla kan ha dåliga dagar,fast jag tycker det är viktigt att det inte går ut över sina medmänniskor.
Det är ju inte deras fel att man är sur och tvär.

Jag kom till jobbet imorse och hade en dålig dag. Hade sovit jätte dåligt och ont i kroppen. Det kändes svårt att vara proffs i sitt jobb då. En av våra förståndshandikappade,fråga mej rätt ut "varför låter du så sur".
Jag förklarade att jag inte mådde bra och det var inget dom hade gjort, att självklart skulle det inte gå ut över någon annan.
Under dagens gång blev jag piggare och piggare,tack vare mina "med människor".

Sedan blev jag riktig glad. Vi har nämligen satt upp en förslagslåda,där man kan lägga i något bra förslag,för att vi ska bli bättre eller något våra kunder önskar. Hittade 2 lappar där. På den ena stod det "Ni är fantastiska" på den andra " Jag tycker ni gör ett underbart jobb,allihopa" Detta gjorde både mej och alla andra jätte glada.

Jag tycker du är fantastisk och jätte bra,Niklas! Tack för att du finns.
Ibland kan det vara kul med någon "gnäll" bloggare,det sätter igång snacket. Men det får vara med måtta.

Ha en underbar kväll!
Heja Ryssland!
Kram Anki

Anonym sa...

Man är lyckligt lottad då man både är "en jävel på kärlek" och att "köra bil". Grattis Niklas!
Kram Ninni.

Anonym sa...

Var som Du är... faktum är att det är svårt att ändra på sig, så man får helt enkelt komma till ro med det man har.

Men det är klart att du får räkna med att få på käften ibland. Det händer för alla - på skolgården och utanför skolgården.

Killen du hppade på, med en charmig högdragen ton, ang. hans dejting kurs eller vad det nu var, sved nog för den gubben... and that is life!

Som kille läser jag din blogg mycket för fotbollen, kul youtube inslag men också för en klok tanke här och där.

tack för det-

Peter