onsdag 9 april 2008

Det är inte att tänka på

Pelle Svanslös Foto: SVT
En dålig känsla, en sorg eller ett elände kan få fatt i hjärnan ibland. Så till den milda grad att det inte är möjligt att tänka på något annat. När jag någon gång hamnat i en sån bana har jag tänkt att det självklart inte finns någon tillfredställande lösning runt just närmsta hörn, men att ändå en tanke som läggs till en annans som läggs till ytterligare en såsmåningom hittar fram till solen.
Glöm det! Så fel jag haft!
I alla fall om man ska tro det jag igår läste i Svenskan. Tankar är bra om de går utåt - "hur ska jag få i den här skruven? Jo, jag försöker med en skruvmejsel" och vips har man löst ett litet problem. En tanke kan också vara användbar i kreativa processer - typ när man ska skriva en födelsedagsvisa på rim till farmor eller nåt annat skoj.
Vänder man däremot tanken inåt är man helt rökt, menar JoAnne Dahl som är biträdande professor i psykologi i Uppsala. Hon säger att tankar som används för att försöka bemästra psykisk smärta bara gör det värre. Så hon tycker att vi inte ska tänka på misstaget vi kanske gjort eller den älskade vännen som just gjort slut. Tänk inte på det! Lev! Acceptera själva smärtan. Gör den till en kompis, sa Bill. Ja, en följeslagare, vrålar Bull i munnen på JoAnne i Uppsala och metoden heter ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Själv grubblar jag en smula över hennes metod och känner nog ändå att tankar ibland kan vara som plåster. Att såren därinne allt måste få bli lite baddade av en och annan skön fundering. Hur orimlig den än kan tänkas vara när den tar sina första stapplande steg blir den väl till slut ändå rimlig. När en ny läggs till. Och en ny och en ny och en till och en till och ännu en ny.
Tänk - det blir bra till slut.

6 kommentarer:

Suzesan sa...

*skrattar* Det var bra jag läste det just nu när jag är på väg ut.
...låten den är ju sån så jag kan absolut "dansa" till den när jag går på promenaD.
Jag håller med om att tankar kan vara som ett plåster. Man behöver badda sina sår och pyssla om dem. Ta hand om dem. Tänk ett liv utan tankar det skulle vara rätt tomt!
Det var så mycket i ditt inlägg att läsa, så jag får läsa det fler gånger! Tänkvärt!
Jä*lar så Lurigt på våren med marskatter som Bill och Bull...typ. Jag är som en sån med..indirekt ..fast jag är kvinna!*skrattar* Men bara i tanken. Fast jag är mer räv;)Nu leker jag med texten igen..sorry!I like!
(Hahaha det var så roligt i klippet för min tokglada dåliga humor.. undrar vad han letar efter vid 2,17 Lycka till, till honom!Han såg bekymrad ut*ler*Hahaha så roligt)
Ha en bra dag
Puss Kram
/Susanne I Halmstad

Anonym sa...

Hej Niklas!

Tack för dina tänkvärda ord. Jag håller fullkomligt med dig, visst kan tankar vara plåster på såren. Såren måste få ta sin tid att läka, under tiden så får man ta hand om dem så gott man kan. "Badda dem med en och annan skön fundering" som du säger.

Jag är själv en stor tänkare, inte i den meningen att jag funderar länge och väl och sen slänger ur mig en massa aforismer - men jag är en känslomänniska och tänker mycket. De senaste åren har jag tänkt massor och det är bland annat det som nu leder fram till flytt och separation. En separation innebär ju alltid något slags sorgearbete och sorgearbete kräver tid - och en hel del tankearbete. Menar JoAnne Dahl verkligen att man inte ska känna efter, att man ska sopa allt under mattan i känslovrån, att man bara ska leva loppan? Vad händer i så fall när vrån är full av obearbetade känslor och "otänkta" tankar? De försvinner ju inte av sig själva, de måste väl ändå jobbas bort, eller?

Du har många vackra texter Niklas, som verkligen hjälper mig att tänka och känna, som baddar mina sår så att jag kan acceptera och gå vidare. Tankarna hittar såsmåningom fram till solen - och det är en härlig känsla!

Tack för fina ord. Tror jag ska se om jag kan hitta artikeln på nätet, kan vara spännande att läsa om ACT - och se hur fel jag också haft!

Önskar dig en riktigt bra dag! Skickar dig soliga hälsningar!

Kramar från Anna Karin

PS: Tack för underbara Aretha och en jättebra låt! Och du, Brynäs vann igår och leder ligan - hoppas det håller i sig. Du kan väl hålla tummarna, lite i alla fall :-) för min skull!!

Anonym sa...

...det finns säkert någon anledning till att vi fått tårar...
Tror inte på tillgången till riktig glädje om vi inte kan känna riktig sorg.
(Vet att det finns en sådan diagnos, någon for av känslomässig stumhet... antidepressivt plockar ju också bort toppar och dalar... men då handlar det om överlevnad.)
Däremot tror jag inte att man bearbetar sorgen så värst framgångsrikt om man inte, också, "vänder den utåt" på något sätt.
Ninni

Anonym sa...

Ta tankarna med dig till sängs, ty morgonen är klokare än aftonen.
(Ryskt ordspråk)
/Sanna

Susjos sa...

Vilka härliga ord du skriver...håller med alla här!
Tänk vad ord kan betyda mycket!..

"I bland tänkte han sorgset:"Varför"? Och ibland tänkte han:"Därför"! Och i bland tänkte han :"Således"!
/ A.A Milne

Och Grattis A-K till Brynäs i toppen,själv är jag ledsen för Leksands skull..snyft!

Kram
Susanne

Anonym sa...

Konstnärernas konstnärer på att sätta ord på framför allt känslor - är musiker. Som du, som Björn Afzelius och många fler.

En eloge till er ... jag har hört mig själv i så många låtar skrivna av genier.

/Cattis