lördag 12 april 2008

Schiiiiit-trevlitt!

img180/9196/keatstabaccocalf5ba.jpg
Fick just ett sms där det stod - "Jag hatar Östermalm".
Jag har många, många trevliga vänner som bor i den stadsdelen - ingen skugga över dem - men jag kan förstå vad avsändaren menade. Truddeluttskorna och rödbrallorna och inte minst deras fruar kan i vissa fall bli extremt uppblåsta. Nästan sprickfärdiga faktiskt.
Häromdagen på promenaden blev det också väldigt tydligt hur det ser ut. Gör experimentet själv nångång - gå runt Djurgårdskanalen och nån sväng på Karlavägen och ta sen tunnelbanan till Slussen och kliv ut på Götgatan. Det känns faktiskt som att komma till en helt annan stad.

Men min kloka kompis på Linnégatan sa häromdagen att Söder is the new Östermalm.
Det stämmer inte riktigt. Än.
Nu Saga Motion. Sååå Mariatorget!

14 kommentarer:

Anonym sa...

Raknas Faltoversten till Ostermalm?
Jag bor dar .. ar jag hatobjekt?
borjar blir orolig!

Anonym sa...

Haromdagen pa Karlavagen blev det traff med ett uppblast par.
De kande inte igen mig.Men jag vet - de bor i Hagsatra , Vintrosagatan...
Ta tunnelbanan till Norsborg ,Fruangen eller ...Ropsten -det kanns alltid att komma till en helt annan stad.
Vi ar alltid hemma dar vi kanner oss hemma.Da spelar omgivningen ingen roll langre.
Halsningar fran Faltoversten till Mariatorget

/K

Anonym sa...

Hej igen,
skulle också gå och träna idag, men fick sådan inspiration att rensa ur klädgarderoben efter ditt inlägg om "snobbar" eller "lossas-snobbar" , skönt om alla kunde blandas och inga tro att de är finare, bättre än andra - för det vet vi ju att alla kan inte vara "lika duktiga", "se lika ut"- vad tråkigt det skulle bli då.
Jag sprang upp och ner 5 trappor till vinden med alla gamla, för stora kläder, ett bord etc. - vårstädning ? Träningen gör iaf susen :) Tack för inspirationen!
Nu blir det tvätt...
Imorgon blir det gymmet :)

Have a nice saturday evening!

Suzesan sa...

Hahahha vi har samma fenomen här. Det har med att göra om vilken sida om floden man bor. Mkt viktigt. Men de där gränserna håller på att ryckas i nu. Vi har öster och väster här ...norr och söder sen beteckningar på gator eller områdsnamn....men det är egna väderstreck ..de stämmer inte med verkligheten! Det värsta är att när nÅt nytt, blir inne och poppis att bo i/på så ser man ett litet lämmeltåg med människor och flyTTbilar.Jag trivs med lagom liv och rörelse runt mig och nära till allt. Nära till stranden, city och grönområde och affärer. Sol på balkongen så är det ok! Stor lägenhet plus i kanten. Det har jag nu!
Var man än bor så tycker jag INTE om högfärdiga människor.De tillför mig ingenting. Speciellt de som är "Wannabe:s" de är faktiskt värst!*skrattar* Men sån e´jag. Men wannabe:s får ju verkligen lägga energi på att hålla sig kvar för att inte landa på jorden igen.*skrattar* Men som det gamla klyschan "Lika barn leka bäst".
Hmm det kanske ligger nåt i det;)
Puss Kram
/Susanne i Halmstad

Susjos sa...

"Vi är alla lika- på insidan" /Mark Twain


Kram
Susanne

Anonym sa...

Människan är fantastisk... är det osäkerhet eller någon form av identitetslöshet?
Nu är jag uppvuxen i en småstad och bor här idag, efter flera år både i Sthlm och Gbg. Särskilt i Sthlm upplevde jag hur viktigt det var med att bo på "rätt sida" av stan. Fånigt! Det som också var extremt tydligt i Stockholm jämfört med såväl småstan som Gbg. var fixeringen vid "rätt attribut" och en, för mej, annorlunda kvinnosyn. Det var ingen som brydde sej om vem man var och hur man tänkte bara man var snygg, typ något att höja sitt ego med.
Jag minns en kommentar från en, egentligen, intelligent och trevlig människa.
Han menade att kollegan var oskuld och detta visade sig betyda att han inte hade någon älskarinna. Tragiskt. De missar det som egentligen betyder något, dessa människor vars liv slutar där tullarna slutar. Snacka om inskränkt.
Men i ärlighetens namn älskar jag Stockholm och de människor jag träffade där var generellt mycket trevliga... om än lite begränsade...
Ninni

Anonym sa...

Godafton!
Tänk har nu bott här i stockholm,eller rättare sakt i huddinge i 30 år,efter att vuxit upp i en småstad.
Skulle aldrig vilja bo inne i stan,när man kan ha skogen utanför knuten och ta sig in till city på 15 min med tåget. Fast även i förorten verkar det vara viktigt att man bor på rätt plats för en del. så jag bor på fel plats i Huddinge men bryr mej ej,huvudsaken att man trivs.
Ha en bra fortsättning på denna kväll och en underbar söndag.
Kram Anki

Anonym sa...

Mår dåligt av Östermalm. På riktigt.
Ja, det gör mig en smula patetisk.

Men är man som en känslig skinnslamsa
så är man...

Anonym sa...

Pandoras ask oppnades
Hade ingen aning om att generalisering kan vara "omvand"

har kommer Paretos lag
"Vilfredo Pareto, född 15 juli 1848, död 19 augusti 1923, var en italiensk sociolog, nationalekonom och moralfilosof. Han var en av de som grundade ekonometrin, men är mer känd för sina bidrag till sociologin och samhällsvetenskapen. Mest känd är Pareto för sin elitteori och för paretoprincipen.

När Pareto avled 1923 skrev en tidskrift som Mussolini grundat att fastän Pareto beklagligt nog inte varit fascist hade han ändå bidragit mycket till deras ideologi. I USA har hans popularitet varierat från en framstående ställning när han först blev översatt 1936, men efter andra världskriget ansågs han vara fiendens ideolog. Han fick även betydelse för Theodor Adorno, som hänvisar till honom i The Authoritarian Personality (1950). Som ekonom fick han ett stort inflytande på Harvard.

Elitteori [redigera]

Paretos elitteori kommer från fyra källor han skrev: The Rise and Fall of the Elites (1901), Les système socialistes I-II (1902), Manuale d´economie politique (1906), och Trattoro di sociologia generale (1916). Eftersom hans far var italienare och modern fransyska skrev han omväxlande på de båda språken.

The Rise and Fall of the Elites består av axiomatiska satser, som bland annat fastslår att människor oftare handlar utifrån sina känslor än sitt förnuft och att de mänskliga beteendena kan sammanfattas i sex så kallade residuer och fyra derivat. Residuerna var innovation, konsolidering, expressivitet, sällskaplighet, integritet och sexualitet. Derivaten var upprepade påståenden, auktoritetspåkallan, hänvisande till principer och verbal förmåga. Residuerna var klart överordnade derivaten i betydelse, ansåg Pareto.

I Paretos elitteori används främst de två första residuerna, innovation och konsolidering, i första hand gällande människotyper som har en residu som utpräglat personlighetsdrag. Till elit räknar Pareto människor som har en hög grad av utiliteter som till exempel makt, rikedom och kunskap.

Pareto tillämpade sin elitteori i bland annat historisk analys och menade att det alltid förekommit en elitcirkulation. Central i hans teori var att ett ledarskikt endast kan hålla sig kvar på toppen om de 1. tillåter de bästa individerna, oavsett samhällsklass, att bli delaktiga i deras privilegierade grupp, och 2. om de är beredda att använda våld för att försvara sin ställning. Pareto menade att elitcirkulationen inte förekom mellan människor av samma residu, utan att innovativa ersatte konsoliderande och så vidare. Enligt Pareto sammanföll residuerna med andra personlighetsdrag: konsoliderande personer var exempelvis mer våldsbenägna vilket var en fördel för att behålla makten. Å andra sidan var de innovativa mer tillåtande inför att släppa in nya förmågor, vilket även det var en fördel. Han jämförde de båda personlighetstyperna med en räv och ett lejon.

Pareto kunde även förklara revolutioners uppkomst med sin teori om elitcirkulation. Av vikt för hans cirkulationsteori var påståendet att samhället har en process av vågor som liknar konjunktursvängningar.

Paretoprincipen [redigera]

Huvudartikel: Paretoprincipen

Pareto bevisade att 20% av den italienska befolkningen ägde 80% av egendomen. Denna observation har senare, av andra, generaliserats till den så kallade Paretoprincipen som innebär att 20 procent av orsakerna står för 80 procent av verkan."

/Krys

Anonym sa...

Artikeln i wikipedia om Elitteorin
och Makteliten är skriven av Jan Milch,sociolog i Göteborg om jag är rätt underättad!Men väldigt läsvärda är dom som "varning" om att Demokrati inte kommer av sig själv utan om vi inte utnyttjar våra demokratiska rättigheteter utan "bara" roar oss och inte så
finns det alltid självutnämd
"Elit" och tar sig rätten att styra oss! Rosita

Anonym sa...

Ja Demokrati är Faktiskt viktigare än till SCHLAGER!Och mer Kul dessutom!Makteliten är INTE Kul!Mona

Anonym sa...

Jo de är bra skrivit av sociologen
Jan Milch artiklarna om Makteliten och C. Wright Mills och den sk. Elitteorin.Läste Sociologi på 70-talet och läste
C. Wright Mills,amerikansk forskare som skrev boken "Makteliten" en väldigt intressant studie av det "Militärindustriella Komplexet" och hur viktigt det
är att vi inte låter Medierna
blir enkelriktad för att demokratin ska förbli levande.Mills skrev den på 50-talet men den är mer aktuell idag tycker jag.Rekommenderas.
Anser Richard

Anonym sa...

Bra.Läste om Makteliten.Iintressant.Och det är
så att militärer,direktörer o
politiker tyr oss (åtminstone Amerikanarna men jag tror det är ungefär så här också)och vi ser på TV o Konsumerar Oss Glada!Ja då får vi ju skylla oss själva(ja åtminstone många av oss)!menar Ove

Anonym sa...

Tack.För tipset om Elitteorin.
Hade Janne Milch som lärarvikarie i matte och samhällskunskap på gymnasiet på 90-talet.En bra och kille,han lyssnade på oss unga och inspirerade oss väldigt.Tror han höll på att doktorera då.Men det var han som fick mig att läsa vidare.Jag hade inte någon akademisk bakgrund,uppvuxen på Hisingen och kände mig främmande för att läsa vidare,men du var jäkligt go tyckte jag skulle gå min egen väg,så om du läser detta Jan,så tack!!Och nu har gjort klart mina studier på Chalmers!Peter Gunnarson